Бруцеллез – ауру малдан адамға жұғатын жұқпалы ауру. Адамдарға бруцеллезді жұқтырудың негізгі көздері қой, ешкі, ірі қара және шошқа болып табылады. Адамдардың бруцеллез қоздырғышын жұқтыруы, ауру малдармен жанасқанда және ет шикізатын, тері, жүн, мал терісін өңдеу кезінде, сондай-ақ ауру малдан алынған тамақ өнімдерін пайдалану арқылы болады. Бруцеллез қоздырғышы төмен температураға жоғары төзімді, тамақ өнімдерінде, оның ішінде тоңазытқышта және мұздатқыш камерада сақталатын өнімдерде ұзақ сақталады. Бруцеллалар сүтте 10 және одан да көп күнге дейін, ет және ет өнімдерінде бір айдан астам, жүнде 3 айға дейін сақталады.
Адамның бруцеллезі созылмалы түрге өтіп, мүгедектікке әкелетін ауыр ауру. Сондықтан профилактикалық шаралар туралы әрқашан есте сақтау керек, сондай-ақ осы аурудың алдын алуға көмектесетін ережелерді сақтау керек. Егер сіз өнімді жануардың иесі болсаңыз, оны міндетті түрде ветеринариялық сараптамадан өткізуге және тексеруге беріңіз, ветеринария мамандарының ұсыныстарын қатаң орындаңыз. Жануарларды сатып алу, сату, сою, жайылым, жайылым және басқа да көшіру тек ветеринариялық қызметтің рұқсатымен жүзеге асырылуы тиіс. Ветеринариялық мамандарды бруцеллезге күдікпен ауруға шалдығудың барлық жағдайлары (түсік түсіру, өмір сүруге жарамсыз төлдердің туылуы) туралы хабарлау. Жануарлардың иелері (шаруа қожалықтарының басшылары, фермерлер және т.б.) жануарларды күтіп-бағу және пайдалану кезінде ветеринариялық-санитариялық ережелердің сақталуына толық жауапты. Жануарларды ұстау ережелерін бұзғаны, профилактикалық және сауықтыру шараларын жүргізуден жалтарғаны, сондай-ақ аурудың таралуына әкеп соқтырған әрекеттері үшін кінәлілер жауапкершілікке тартылады. Ет пен ет өнімдерін сатып алатын жерді таңдағанда абай болыңыз. Оларды базарлардан, жол бойындағы дүңгіршектерден және өнімдердің ветеринариялық жағынан қауіпсіз екендігін көрсететін ветеринариялық ілеспе құжаттары жоқ жеке меншік иелерінен сатып алмаңыз. Өнімдерді тек белгіленген жерлерден (базарларда, дүкендерде және т.б.) сатып алу керек. Шикі сүт пен одан жасалған сүт өнімдерін ішу арқылы бруцеллезге шалдығатыныңызды ұмытпаңыз. Осы ұсыныстарды сақтау бруцеллез инфекциясының алдын алуға және денсаулығыңызды сақтауға көмектеседі.
Қараулар: 20